Cserépkályha és kandalló építés, átépítés, karbantartás. Részletekért keressen az elérhetőségeim valamelyikén!

tel Tel: +36 30 4826-414 | mail Mail: magyarkurto@gmail.com

Mire számítsunk, ha megszületett a döntés a cserépkályha, vagy kandalló megépítéséről?

mire szamitsunkA cserépkályha és a kandalló építése porral, piszokkal jár. Ha utólag kerül beépítésre, szükséges a helyiség padlójának felszedése, kémény építése, vakolat leverése, fal megbontása. Emellett az építés során a helyiségbe be kell juttatni a felhasználásra kerülő anyagokat, vizet, maltert, samott téglákat, cserepeket...

Ha nem tudjuk kiüríteni a helyiséget, elégséges a bútorokat egy átellenes sarokba összerakni, és a kereskedelemben kapható, könnyen kezelhető, egyszer használatos vékony takarófóliával letakarni, így meg tudjuk védeni őket a szálló portól. A kályha/kandalló közelében lévő falakat is megvédhetjük ilyen fóliával. A közlekedési útvonalak letakarásához is lehet kapni vastagabb, strapabíróbb fóliát.

Cserépkályha építése esetén célszerű előzetesen statikus szakember véleményét kikérni a padló terhelhetőségével kapcsolatban. Az építés során ugyanis hatalmas mennyiségű víz kerül felhasználásra, ami végül elpárolog ugyan, de addig mérettől függően az összes beépített anyaggal együtt akár az 1-2 tonnát is elérheti a cserépkályha. (A frissen rakott cserépkályha kiszárításáról itt olvashat.)

Maga az építés pár nap alatt megtörténik, de ez az időtartam természetesen függ a cserépkályha méretétől, kialakításától és a mesterek, segédek létszámától is. Megfelelő tervezéssel, előkészítéssel egy hét alatt takarítással együtt „letudható" egy cserépkályha, vagy kandalló megépítése. Ehhez persze hozzá kell számítani a kémény építésének idejét is, ami lehet egy egyszerű, gyors bekötés meglévő kéménybe, vagy egy előregyártott elemekből készített külső kémény felállítása, de szükség lehet téglából, megfelelő béléssel ellátott kémény építésére is.